Laatste nieuws

Een eitje steeg nog nooit zo hard in prijs, maar als het aan sommige partijen ligt blijft het daar niet bij!

Geen product in de supermarkt steeg afgelopen jaar zo hard als het eitje, maar dat geld komt niet bij de boer. Een eitje kostte nog niet snel zoveel, maar als het aan sommige partijen ligt stijgt de prijs voor Nederlandse eitjes de komende jaren flink door!

Onlangs verscheen in het Algemeen Dagblad een analyse achter de huidige prijsstijgingen van het ei. Wat blijkt? De consumentenprijs voor een gemiddeld ei is zo’n 30% duurder dan een jaar geleden. Een gemiddeld eitje in de Nederlandse supermarkt kost inmiddels €0,30 cent. Waarbij ruim 50% naar de supermarkt gaat.

Gedurende de extreme prijsstijgingen in met name de grondstoffenmarkt houdt de supermarkt haar marges op eieren dus veilig hoog, waar de boer moet smeken om een paar centjes erbij. Niet alleen de supermarkt, maar ook de huidige stikstofplannen dragen bij aan het onnodig verhogen van de prijs voor eieren.

Met de huidige stikstofplannen dreigt het Nederlands geproduceerde voedsel, en dus het ei namelijk wederom een stuk duurder te worden. Schaarste en een stijgende kostprijs door de maatregelen dreigen gezond Nederlands voedsel onbetaalbaar te maken voor de armere huishoudens. Waardoor dit als het aan sommige partijen ligt niet het laatste artikel over stijgende voedselprijzen is.

Lees hier het volledige (betaalde) artikel in het Algemeen Dagblad.