Laatste nieuws

Ondanks hoge prijzen willen consumenten best meer betalen voor boerenproducten!

Bron: Website 1Vandaag » https://eenvandaag.avrotros.nl
18-05-2023

Uit een onderzoek van EenVandaag onder 13.000 leden van het Opiniepanel blijkt dat de meeste consumenten bereid en in staat zijn om meer te betalen voor boerenproducten, zodat boeren kunnen verduurzamen.

Het kabinet onderhandelt met de agrarische sector over een Landbouwakkoord, waar strengere duurzaamheidseisen aan de landbouwsector worden gesteld om natuur-, water- en stikstofdoelen te halen. In ruil daarvoor zouden boeren een hogere prijs voor hun producten krijgen.

58 procent van de ondervraagde consumenten is bereid meer te betalen voor boerenproducten, zoals vlees, groenten en fruit, in de supermarkt. Deze bereidheid komt voort uit sympathie voor de boer en het klimaat. Zelfs mensen zonder sympathie voor boeren (63 procent) zijn bereid meer te betalen, vooral om het klimaat te ondersteunen.

Sommige consumenten vinden dat supermarkten en banken ook een rol moeten spelen door hun winsten te gebruiken om boeren te ondersteunen. Anderen benadrukken dat het werkt als consumenten geen goedkopere, inferieure alternatieven krijgen aangeboden.