Laatste nieuws

Foto van website Vilt.be

Professor Holslag (BE): “Voedsel is het goud van de 21ste eeuw”

Bron: Vilt » Door: de redactie van Vilt
8-7-2023

In een tijd waarin landbouw wereldwijd weer gezien wordt als een kwestie van nationale veiligheid, benadrukt Jonathan Holslag, professor internationale politiek aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB), de strategische waarde van voedselzekerheid en landbouw. Hij wijst op de groeiende nadruk die landen als China leggen op voedselsoevereiniteit om zich voor te bereiden op mogelijke geopolitieke conflicten, zoals een confrontatie met de Verenigde Staten. Holslag beschrijft hoe China varkensstallen bouwt en landbouwgrond opkoopt om zelfvoorzienend te worden in voedselproductie, wat volgens hem voortkomt uit de verwachting van toekomstige conflicten.

Holslag benadrukt dat landbouw niet alleen gezien moet worden als een sector die voedsel produceert, maar als een belangrijk onderdeel van de maatschappij dat kan bijdragen aan verbinding en identiteit. Hij pleit voor een holistische benadering van landbouw, waarbij duurzaamheid en kwaliteit worden gebalanceerd met strategische overwegingen om voedselzekerheid te waarborgen.

Hij betreurt de afstand die is ontstaan tussen consumenten en landbouwers door de groei van grote supermarktketens en benadrukt dat bewustwording bij de consument essentieel is om duurzaam geproduceerd lokaal voedsel te ondersteunen. Holslag roept op tot bescherming van landbouwgrond, het stimuleren van korte ketens, landbouweducatie op scholen en het creëren van een gunstig klimaat voor lokale producenten om voedselzekerheid te waarborgen en een duurzame, ethische relatie tussen landbouwer en burger te bevorderen.