Laatste nieuws

“Zelfredzaamheid in eigen voedselproductie belangrijker dan ooit”

Bron: NOS.nl » Door: Heleen Ekker
14-07-2023

Deze zomer is het opnieuw raak in veel Zuid-Europese landen. Extreme en langdurige hitte, met alle gevolgen van dien op het gebied van de lokale voedselproductie aldaar.
Opnieuw blijkt hoe belangrijk en steeds minder vanzelfsprekend de waarde van onze eigen voedselproductie is en gaat worden.

In het artikel van de NOS wordt het gevolg van de hitte uitgebreid toegelicht.
Zie hieronder de korte samenvatting of lees het gehele artikel terug op de website van de NOS.

+++++++++++++++++

Zuid-Europa, waaronder Italië, Spanje en Frankrijk, wordt getroffen door een intense hittegolf.

De Europese ruimtevaartorganisatie ESA meldt dat de temperatuur mogelijk 48 graden Celsius kan bereiken, wat de hoogste temperatuur ooit gemeten in Europa zou zijn.

De hittegolf heeft ernstige gevolgen voor de voedselproductie, beschikbaarheid van water en gezondheid, en wordt versterkt door El Niño. Het klimaat in Zuid-Europese landen verandert duidelijk, en het IPCC-rapport van twee jaar geleden voorspelt dat temperaturen boven de 50 graden later deze eeuw geen uitzondering zullen zijn.

Verschillende factoren, waaronder de opwarming van Zuid-Europa, de verandering in natte en droge gebieden, en de uitbreiding van de Sahara, versterken elkaar en maken het Middellandse Zeegebied tot een klimaatverandering ‘hotspot’. Hittegerelateerde sterfgevallen nemen toe, met meer dan 60.000 sterfgevallen in Europa als gevolg van hitte vorig jaar. Het Rode Kruis dringt aan op voorzorgsmaatregelen voor kwetsbare mensen tijdens deze zomer.